“La lectura freqüent és la millor manera de fer nostre el llenguatge i les seves creacions. És el gran instrument. La riquesa lèxica, l´argumentació, l´explicació, l´expressió dels propis sentiments, la comprensió dels sentiments dels altres, la llibertat de pensament, tot plegat s´adquireix per mitjà de la lectura.
Creiem que s´ha de llegir per apropiar-se el llenguatge i és important fomentar el plaer de llegir perquè així es facilita aquest apoderament. Per què s´ha de llegir? o Per què necessitem el llenguatge? Hi ha tres raons decisives :
Perquè la nostra intel·ligència és lingüística.
Perquè el fons de la nostra cultura és lingüístic.
Perquè la nostra convivència és lingüística.”
J.A. Marina i M. de Válgoma
La màgia del llegir
Per altra part la lectura és un factor fonamental per al desenvolupament de les Competències bàsiques i facilita el desenvolupament personal i l’adquisició d’aprenentatges.
En les diferents etapes potenciarem les tres vessants:
saber llegir, llegir per aprendre i gust per llegir.
Amb aquest convenciment ,al nostre col·legi treballem per donar impuls a la lectura dels nostres alumnes. Vam engegar la tasca d’unificar i sistematitzar el tractament de la lectura en els diferents àmbits educatius i etapes amb activitats diverses i transversals.
30 minuts de lectura diària:
Tots els cursos de primària dediquen 30 minuts diaris a la lectura establerts dins l’horari de cada aula. Cada dia de la setmana hi ha una modalitat diferent: lectura individual, en veu alta, per parelles, textos d’actualitat, estratègies de lectura, intercanvi, recomanacions de llibres…
Maleta viatgera:
Cada classe, des de 1r a 6è, té una maleta amb tres llibres d´imaginació: un en català, un en castellà i un en anglès i una llibreta viatgera. Cada tres dies la maleta va a la casa d’un alumne. A casa ho llegeix amb la família i escriuen les seues impressions.
Family suitcase :
Infantil als cursos de P-3, P-4 i P-5 es fa una activitat que es diu Family suitcase.
Consisteix en una maleta viatgera on els alumnes tenen en préstec tres contes en anglès durant una setmana .
Els alumnes de P-3 finalitzen aquesta activitat accedint a un mural virtual Wallwisher creat al bloc de l’escola on la família de cada xiquet/a penja alguna foto o comentari de la seua activitat.
Contacontes en anglès :
Un grup d’alumnes a l’hora de Bibliopati expliquen un conte representat en anglès d’un llibre de la biblioteca als més menuts.
Apadrinament lector:
És una activitat intercicle i interetapa. Hi participen alumnes des de P-3 fins a 2n d’ESO.
És una activitat de lectura cooperativa que es realitza en parelles formades per alumnes que fan de padrins lectors a alumnes més menuts, que fan de fillols. Comparteixen lectura, el padrí li llegeix al fillol o l’ajuda i mira d’encomanar-li el gust per la lectura. Enriqueix a uns i altres.
Piràmide de la lectura:
Com en les piràmides dels aliments amb les recomanacions aconsellables per a la salut, els alumnes de 3r elaboraran la pròpia piràmide de la lectura amb una varietat d’accions que poden fer per a ser bons lectors.
Bibliopati:
Tots els dies a l’hora del pati s’obre la biblioteca per als alumnes. Poden llegir, agafar llibres en préstec, treballar. Es procura un ambient acollidor i tranquil.
Alumnes Voluntaris de biblioteca:
Els alumnes de 6è que tenen inquietuds per col·laborar en el funcionament o en l’organització d’activitats per als menuts, poden ser voluntaris/es de Biblioteca.
Tenen els seus carnets i es responsabilitzen elegint lliurement activitats de préstec, gimcanes, contacontes, gravació de recomanacions de llibres «booktubers»…
Biblioteques d’aula:
Totes les aules, des d’infantil a ESO, estan dotades d’una biblioteca de llibres d’imaginació i revistes adequades a cada edat. En fan ús als 30 minuts diaris, però també poden fer préstec per a casa. A secundària seran 30 minuts de lectura setmanal.
Estratègies de lectura:
Es practiquen en els 30 minuts, ajuden a fomentar la comprensió lectora i a entusiasmar-se per tot el que poden descobrir i amb la lectura: formular hipòtesis, fer connexions, fer mapes conceptuals…
Diari lector
Cada alumne té una llibreta on recull el nom dels llibres que ha llegit, dibuixos sobre ells i recomanacions que vol fer als seus companys. L’objectiu és afavorir el gust per llegir i alhora, oferir als alumnes la possibilitat de comprometre’s en el desenvolupament del seu hàbit lector i de ser més autònoms.
L’hora del conte:
Els alumnes d’educació infantil van a la biblioteca a fer l’hora del conte. La mestra o alumnes més grans els expliquen o llegeixen contes.
Festa literària de Sant Jordi:
En aquesta diada són protagonistes els alumnes seleccionats i premiats en concursos literaris i de lectura en veu alta. Es llegeixen poemes i textos i fem homenatge a algun poeta o escriptor.
Clubs de lectura :
A l’ESO cada grup dedicarà 30 minuts de lectura per setmana a l’aula durant una de les hores lectives de la matèria corresponent de Llengua Catalana i Llengua Castellana. A partir de la lectura es treballarà la dimensió de Comunicació Oral mitjançant exposicions individuals i en grup.